ArtistInfo Logo  ArtistInfo

Album Cover
Balogh Sándor
Dorombér 2 - Bartók Béla Tiszteletére (Magyar Dorombzene Énekkel, Furulyával, Kobozzal, Bőgővel = Hungarian Jew's Harp Music With Voice, Flute, Koboz And Double Bass)

Album HU 2006 on Dialekton Népzenei Kiadó label
Folk (Folk, Népzene)

A Balogh Sándor és egykori tanítványaiból álló formáció első lemezéhez hasonlóan az itt megszólaló dallamok többsége is a moldvai csángómagyarok tánczenéjéből és énekeiből táplálkozik, kiegészülve a muzsikusok improvizációs kedvével és hangszerelésével. A fő hangszer ezúttal is a doromb, mely elsősorban szólóhangszerként, „dremba” vagy „szájmuzsika” néven használatos ma is a moldvai falvakban. A lemezen szóló és zenekari funkcióban egyaránt hallható, izgalmas kísérletként vietnámi bambusz- valamint Kínából származó rézdorombokkal együtt. Az alkotók így írnak a lemezről: "Ha az első lemezre a vidámabb dalok jellemzőek, a másodikról elmondható: felnőttkorba lépett és az élet – benne a szerelem – mélyebb kérdéseit feszegeti. A fő hangszer ezúttal is a doromb, amely elsősorban szólóhangszerként, „dremba” vagy „szájmozsika” néven használatos ma is a moldvai falvakban. A lemezen szóló és zenekari funkcióban egyaránt hallható, izgalmas kísérletként vietnámi bambusz- valamint Kínából származó rézdorombokkal együtt. A Dorombér 2. hangszerelés tekintetében követi a korábbi lemez hangzásvilágát, így a koboztól és a bőgőtől válik „zenekarivá” az együttes hangzása. Emellett a furulya, a kaval, a tilinkó, egy-egy felvételen pedig a citera is megszólal. Az énekes Palya Bea, akinek „mai hangon” megszólaltatott, finom díszítésekkel tűzdelt énekei Faragó József, Jagamas János, Kallós Zoltán és Domokos Pál Péter moldvai gyűjtéseiből származnak. Köszönet illeti azokat a moldvai falusi zenészeket, akiktől a hangszeres dallamokat tanultuk, név szerint: Gusa Pál, Csobán György, Tálász András, Balog Antal, Bálint Illés, Hodorog András, Legedi László István furulyásokat és Mandache Aurél hegedűst. Lemezünk – tekintettel az évfordulóra – tisztelgés Bartók Béla munkássága előtt, aki szándékai ellenére sosem juthatott el Moldvába, de Domokos Pál Péter, Veress Sándor, Lükő Gábor és Balla Péter gyűjtései alapján, valamint a „Pátria” sorozat 1938-as budapesti felvételei során felismerte, hogy e terület igen archaikus népzenéje egy önálló, ötödik népzenei dialektusba sorolandó. E tájegység többszáz énekes és hangszeres dallamából válogatva állítottuk össze a lemez anyagát. A Dorombér 2-t az eredeti népzene iránt érdeklődőkön túl szívesen ajánljuk a modernebb hangzásvilág kedvelőinek is."

        
Musicians
PortraitBalogh Sándor rec, key,
jew's harp, flute, recorder, furulya, album by
PortraitMátyás Bólya zth,
cobza, zither
Buzás Attila cb, voc,
double bass
PortraitBolya Dániel rec, fl,
flute, tilinkó, recorder, furulya
PortraitPalya Bea voc, *1976 HU
vocals
Album Tracks
No Title Artist Composer Duration
1NyitányBalogh Sándor
2Két TáncBalogh Sándor
3Szép UracskámBalogh Sándor
4Bambusz- És RézhangokBalogh Sándor
5ÁtkötésekBalogh Sándor
6AurélBalogh Sándor
7Veres MalomBalogh Sándor
8Régi És új KezesBalogh Sándor
9LabodaBalogh Sándor
10Azhol Én ElmegyekBalogh Sándor
11Kerek VilágBalogh Sándor
12Kákovai ÖtsorosBalogh Sándor
13Kilenc AlmaBalogh Sándor
14Öves JátékBalogh Sándor
15Nyisd Meg Rózsám Az AjtótBalogh Sándor
16Csángó LakodalmasBalogh Sándor
17Holdvilág-NapvilágBalogh Sándor
18Kettős ÖrömzeneBalogh Sándor
External Links
Discogs Logo Discogs
ArtistInfo App
ArtistInfo for iOS and ArtistInfo for Mac are presenting musicians, composers and producers that are envolved in the musical work that you are listening to in Apple Music, iTunes, or Spotify. Discover new music via the network among artists. Manage your favorite musicians and albums via iCloud and share recommendations with your friends via email, AirDrop, or Social Media.

App Store Logo     Mac App Store Logo

Acknowledgements
To all the music fans that are contributing on Discogs, MusicBrainz and Wikipedia. Thanks to Franz Flückiger for providing Storygram used to visualize band membership and together with Stefan Guggisberg for the visual data mining application ArtistAnalytics.
ArtistInfo for Mac, iPad, and iPhone
ArtistInfo App
Universal Link: https://music.metason.net/artistinfo?name=Balogh%20S%C3%A1ndor&title=Doromb%C3%A9r%202%20-%20Bart%C3%B3k%20B%C3%A9la%20Tisztelet%C3%A9re%20%28Magyar%20Dorombzene%20%C3%89nekkel%2C%20Furuly%C3%A1val%2C%20Kobozzal%2C%20B%C5%91g%C5%91vel%20%3D%20Hungarian%20Jew%27s%20Harp%20Music%20With%20Voice%2C%20Flute%2C%20Koboz%20And%20Double%20Bass%29
ArtistInfo Community
Most seen topics within ArtistInfo:

Top 10 Artists    Top 20 Albums
 
What others are currently looking for:

Recent Artists    Recent Albums

ArtistInfo Logo ArtistInfo by Metason © 2015-2020 Metason Logo