ArtistInfo Logo  ArtistInfo

Artist Portrait

Fernandel

voc, 1903-1971 FR, Marseille
Singer of Spoken Word and Pop
A.k.a. Fernand Joseph Désiré Contandin

Fernand Joseph Désiré Contandin (8 May 1903 – 26 February 1971), better known as Fernandel, was a French actor and singer. Born in Marseille, France, to Désirée Bedouin and Denis Contandin, originating in Perosa Argentina, an Occitan town located in the province of Turin. He was a comedy star who first gained popularity in French vaudeville, operettas, and music-hall revues. His stage name originated from his marriage to Henriette Manse, the sister of his best friend and frequent cinematic collaborator Jean Manse. So attentive was he to his wife that his mother-in-law amusingly referred to him as Fernand d'elle ("her Fernand").

     
Genres
  • Spoken Word
  • Pop
  • Children's Music
  • Soundtrack
  • World
Popular Tracks   
Félicie Aussi on Les Plus Belles Chansons De Fernandel by Fernandel
Ah ! Le tango corse on 125 succès essentiels et chansons rares by Fernandel
Ignace on Fernandel: 29 grandes chansons by Fernandel
Barnabé on Les Plus Belles Chansons De Fernandel by Fernandel
Elle A Tout Ca on Fernandel Of Marseille by Fernandel
La bouillabaisse on 125 succès essentiels et chansons rares by Fernandel
On M'Appelle Simplet on Les Plus Belles Chansons De Fernandel by Fernandel
Félicie aussi on BD Music Presents Fernandel by Fernandel
Je Connais Des Baisers on Ze Legend Of Marseille by Fernandel
Ne Me Dis Plus Tu on Mr. Fernandel, Recordings, Vol. 1 by Fernandel

Track list and 30sec audio provided by

Discography



Title Artist Year Type
Le SchpountzFernandel2013Single
Le SchpountzFernandel2013Album
Le SchpountzFernandel2013Album
Fernandel ChanteFernandel2013Compil.
Un Soir À Bethléem / Contes De Noël En ProvenceJacques Brel / Fernandel2011Compil.
FernandelFernandel2009Compil.
Lettres De Mon MoulinFernandel2009Single
Les Lettres De Mon MoulinFernandel2009Album
La Chèvre De Monsieur Seguin Et Autres Lettres De Mon MoulinAlphonse Daudet Lu Par Fernandel2008Album
La Chèvre De M. SeguinFernandel, Alphonse Daudet2007Album
Le Retour De Don CamilloFernandel2007Album
Les Lettres De Mon Moulin - Volume 2Fernandel, Alphonse Daudet2006Album
Le FlamboyantFernandel2006Compil.
Les Lettres De Mon MoulinFernandel, Alphonse Daudet2005Album
FernandelFernandel2005Compil.
IgnaceFernandel2004Album
Félicie AussiFernandel2003Compil.
Les Grandes ChansonsFernandel2002Compil.
Lettres De Mon Moulin N°2 / La Mule Du PapeAlphonse Daudet, Fernandel2002Album
Deux Inoubliables Rois Du RireFernandel & Bourvil2001Compil.
Les Légendes D'OrFernandel2001Compil.
FernandelFernandel2001Compil.
FélicieFernandel2000Compil.
Lettres De Mon Moulin N°3 / Le Curé De CucugnanAlphonse Daudet, Fernandel2000Album
Les Grands Du RireFernandel & Bourvil1999Compil.
Les Succès Des Grands Films De FernandelFernandel1999Compil.
30 Succès De FernandelFernandel1999Compil.
Les Chansons De FernandelFernandel1999Compil.
Etoiles De La ChansonFernandel1999Compil.
1931-1948Fernandel1999Compil.
Les Meilleurs De FernandelFernandel1998Compil.
Félicie Aussi...Fernandel1998Compil.
Collection "Disques Pathé"Fernandel1997Compil.
Ses Meilleures ChansonsFernandel1995Compil.
FernandelFernandel1995Compil.
Un Bouquet De ChansonsFernandel1995Single
FernandelFernandel1995Compil.
FernandelFernandel1994Compil.
FernandelFernandel1994Album
FernandelFernandel1994Album
FernandelFernandel1994Compil.
FernandelFernandel1994Album
FernandelFernandel1994Compil.
FernandelFernandel1994Compil.
FernandelFernandel1993Compil.
Félicie AussiFernandel1993Compil.
L'Irrésistible FernandelFernandel1991Compil.
L'Accent Du SoleilFernandel1991Compil.
L'Accent Du SoleilFernandel1990Compil.
Le pendu lunaire - L'accentFernandel1990Album
IgnaceFernandel1989Compil.
IgnaceFernandel1989Single
FernandelFernandel1989Compil.
Les Eternels Vol. 3Fernandel1985Compil.
La Chèvre De Monsieur SeguinFernandel1981Single
Le Secret De Maître CornilleFernandel1981Single
FernandelFernandel1980Compil.
Au Caf' Conc'Fernandel1979Album
Felicie AussiFernandel1978Compil.
FernandelFernandel1977Compil.
Interdit Aux Moins De 18 AnsFernandel1974Album
Les EtoilesAlphonse Daudet, Fernandel1974Single
Pierre Et Le LoupSergei Prokofiev, Fernandel1973Single
Веселые МелодииFernandel / Bourvil И Georges Guétary1973Album
Le Sous-Préfet Aux Champs - La Mort Du DauphinAlphonse Daudet - Fernandel1972Single
La Mule Du PapeFernandel1972Single
Pierre Et Le LoupFernandel, Sergei Prokofiev1972Album
Petite Histoire De La Grande Chanson - Disque 8Colette Renard / Fernandel1972Compil.
Ali Baba Et Les 40 VoleursFernandel1972Single
Le Palmarès De FernandelFernandel1971Compil.
Les Disques D'Or De FernandelFernandel1970Compil.
Si Tu Touches A Mon OiseauFernandel1970Single
Le MenteurFernandel1969Single
Les Gens RiaientFernandel1968Single
Palmarès De FernandelFernandel1968Single
IgnaceFernandel1968Album
L'Ane Qui Avait L'AccentFernandel1968Single
Alphonse Daudet Le Sous-préfet Aux ChampsFernandel1967Single
Lettres De Mon Moulin N°2 / La Mule Du PapeAlphonse Daudet, Fernandel1967Album
Les Lettres De Mon Moulin - Volume 3Fernandel1967Album
Lettres De Mon Moulin / 6 - L'Élixir Du Révérend Père GaucherAlphonse Daudet, Fernandel1967Album
Lettres De Mon Moulin 4Fernandel, Alphonse Daudet1967Album
Lettres de mon moulin 3Fernandel, Alphonse Daudet1967Album
Les Lettres De Mon Moulin - Volume 4Fernandel, Alphonse Daudet1967Album
Lettres de Mon Moulin 5Fernandel, Alphonse Daudet1967Album
Ses Chansons Les Plus CélèbresFernandel1967Compil.
Contes De ProvenceFernandel1966Single
Chante La ProvenceFernandel1966Single
Les Succès Du Comique TroupierFernandel1965Compil.
Lettres De Mon Moulin - Les Trois Messes BassesFernandel1964Single
Contes De Noël ProvençauxFernandel1964Album
Super PalmaresFernandel1964Compil.
Lettres De Mon Moulin Volume 1Alphonse Daudet, Fernandel1964Album
4 Chansons Par FernandelFernandel1964Single
Lettres De Mon MoulinFernandel1964Album
Je Fais Ma ValiseFernandel1964Single
Ah! Le Tango CorseFernandel1963Single
Pierre Et Le Loup / Le Petit Monde De Don CamilloFernandel1963Album
Contes De CamargueFernandel1963Album
Les Gens RiaientFernandel Accompagné Par Jean Claudric Et Son Orchestre1963Single
Tango Du Bistouri / Fais-moi Des BleusFernandel1963Single
TangosFernandel1962Single
L'Accent ProvençalFernandel1962Single
Les Lettres De Mon Moulin - Volume 6Fernandel1961Album
Chante Pour Vous ...Chers Petits Enfants !Fernandel1961Single
Fernandel Dans Son Tour De ChantFernandel1960Album
Lettres De Mon Moulin 3Alphonse Daudet, Fernandel1959Album
Noël En ProvenceFernandel1959Single
Aladin et la Lampe MerveilleuseFernandel1959Single
Les Succès Du Comique TroupierFernandel1959Album
Lettres De Mon Moulin - Les EtoilesFernandel1959Single
En Vrac (extraits)Fernandel1958Single
Ali Baba Et Les 40 VoleursFernandel1958Single
Tartarin De TarasconFernandel1958Album
Honoré De MarseilleFernandel1957Album
Honoré De MarseilleFernandel1957Single
Le Secret De Maître CornilleFernandel1957Single
Fables De La FontaineFernandel1957Single
Fables De La Fontaine Par FernandelFernandel1957Single
Lettres De Mon Moulin Vol. 2Alphonse Daudet, Fernandel1956Album
Georges CourtelineFernandel Avec Georges Chamarat1955Single
La Chèvre De Monsieur SeguinFernandel1955Single
Les VieuxFernandel1955Single
Le Curé De CucugnanFernandel1955Single
La Chèvre De Monsieur SeguinFernandel1955Single
La Chèvre De Monsieur SeguinFernandel1955Single
Les Plus Belles Années Du Music-Hall Vol. 12Fernandel1954Compil.
Le Petit Monde De Don CamilloFernandel1953Album
Lettres De Mon MoulinAlphonse Daudet, Fernandel1953Album
Lettres De Mon MoulinFernandel1953Album
Lettres De Mon Moulin Volume 2Alphonse Daudet, Fernandel1953Album
Pour Être Ordonnance / La MexicanaFernandel & Marie Bizet / Simone Lencret & Andrex1949Album
Je N'Peux Pas M'Expliquer / J'Ai Un Beau ChapeauFernandel1946Album
Oui Mais Quand On N'a Pas L'Sou / Si J'Etais PapillonFernandel & V.O. Ursmar Et Son Orchestre1943Album
Elle Fait D'La Bi Bi Bi / TrompetteFernandel Orchestre Pierre Chagnon1936Album
Tableau D'Honneur De La Chanson Française De L'Année 1940Edith Piaf, Charles Trenet, Maurice Chevalier, Marie-José, Annette Lajon, Georgius, Fernandel, Eva Busch, Marie Bizet, Jacques Pills, André Dassary, Léo Marjane, Albert Préjean, Tino Rossi, Damia, Josephine Baker, Jean Lumière, Rina Ketty, Lucienne Delyle, Danielle DarrieuxCompil.
Les Contes Du LundiAlphonse Daudet, FernandelAlbum
Chansons De Films Et D'opérettesFernandelCompil.
Ah! Le Tango CorseFernandelSingle
Fernandel De Pères En FilsFernandel, Franck Fernandel, Vincent FernandelCompil.
Lettres De Mon Moulin Volume 4Alphonse Daudet / FernandelAlbum
Les Monologues Militaires De Louis BousquetFernandelAlbum
Le Medecin De CucugnanFernandelAlbum
Les Années Frou-FrouFernandelCompil.
UntitledFernandelCompil.
13 Succès Du Comique TroupierFernandelCompil.
Chaude Alerte / JosephineFernandelAlbum
Lettres De Mon Moulin Volume 5Alphonse Daudet / FernandelAlbum
Lettres de Mon Moulin 6FernandelAlbum
Lettres De Mon Moulin / 1Alphonse Daudet, FernandelAlbum
Lettres De Mon Moulin, Vol.1FernandelAlbum
Lettres De Mon Moulin, Vol.2FernandelAlbum
GribicheFernandelSingle
Pour Les EnfantsFernandelAlbum
Paris 1900 n°2Fernandel, Marguerite Deval, Max De Rieux, Lili Bontemps, Reda Caire, Colette RiedingerCompil.
Lettres De Mon Moulin : L'ArlesienneFernandelSingle
La Paix Chez Soi - Monsieur BadinGeorges Courteline, Fernandel Avec Georges Chamarat Et Marthe MercadierAlbum
Lettres De Mon Moulin Volume 1Alphonse Daudet, FernandelAlbum
Les Belles Années Du Music-Hall - N°44FernandelAlbum
La Chevre De Monsieur SeguinFernandelSingle
Lettres De Mon Moulin Volume 4Alphonse Daudet / FernandelAlbum
RaconteFernandelAlbum
Lettres De Mon Moulin 5Alphonse Daudet, FernandelAlbum
Lettres De Mon Moulin 2FernandelAlbum
A La Foire Aux SantonsFernandelAlbum
Marius Acte III-"La partie de cartes"FernandelAlbum
Ne Frotte Pas, François!FernandelSingle
External Links
Wikipedia Logo Wikipedia  MusicBrainz Logo MusicBrainz  Discogs Logo Discogs  iTunes Logo iTunes  Spotify Logo Spotify  

  
ArtistInfo App
ArtistInfo for iOS and ArtistInfo for Mac are presenting musicians, composers and producers that are envolved in the musical work that you are listening to in Apple Music, iTunes, or Spotify. Discover new music via the network among artists. Manage your favorite musicians and albums via iCloud and share recommendations with your friends via email, AirDrop, or Social Media.

App Store Logo     Mac App Store Logo
ArtistInfo for Mac, iPad, and iPhone
ArtistInfo App
Universal Link: https://music.metason.net/artistinfo?name=Fernandel
ArtistInfo Community
Most seen topics within ArtistInfo:

Top 10 Artists    Top 20 Albums
 
What others are currently looking for:

Recent Artists    Recent Albums

ArtistInfo Logo ArtistInfo by Metason © 2015-2019 Metason Logo